Når nettene blir lange og kulda setter inn, da kan det være lurt å passe grunnmursprekken sin. Slik kan du redusere skaderisikoen som følger av at gnagere og andre skadedyr trekker inn i huset når høstkulda setter inn.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Gnagere som mus og rotter trenger også mat og varme når det blir kaldere. Og de kan gjøre større langt skade på hus og hjemmet enn størrelsen deres skulle tilsi.

– Det er ikke lett å helgardere seg mot disse ubudne gjestene. Rotter og mus kan være så små at de klarer å klemme seg gjennom åpninger så små som størrelsen på en sukkerbit. De kan også gnage seg igjennom bygningsmaterialer. Problemene blir imidlertid ekstra store om de dør på innsiden av veggen eller annen konstruksjon. Lukten av et kadaver kan minne om en søtlig kloakklukt. Og i kombinasjon med ammoniakkduft fra urinen til rottene, kan det hele bli uutholdelig, sier Simon Olsen, tømrer og rådgiver i Gjensidige.

Les også: Hold varmen oppe, men strømregninga nede

Skader i millionklassen

En skade etter gnagere kan strekke seg fra noen få tusenlapper opptil en million kroner i ekstreme tilfeller. Gjennomsnittsskaden ligger på 60 000 kroner, og skader for flere hundre tusen er heller ikke uvanlig.

–  Dette dekkes både av Gjensidiges standard og toppdekning  for hus, men du bør være obs på at noen forsikringsselskaper krever toppdekning for at du skal være sikret mot rotter og mus, sier Simon.

Les mer om bolig og innboforsikring

Her er Simons fem råd for enten å hindre invasjon, eller begrense skadeomfanget hvis uhellet er ute:

  1. Se over huset og tett åpenbare sprekker – spesielt ved grunnmur og bak kledningen
  2. Fugeskum og isolasjon er som marshmallows for gnagere, men de er ikke glad i tettemidler som metallnetting og lignende
  3. Ikke slå ut matrester nær huset, og ikke gi dyrene skjulesteder i form av avfall og lignende inntil husveggen
  4. «Vil de inn så kommer de inn.» Er uhellet ute så ring forsikringsselskapet ditt før du gjør tiltak for å avtale mest hensiktsmessig fremdrift
  5. Vær varsom med å bekjempe selv – bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv og kan spre ubehagelige lukter

Les mer om Gjensidige Bolighandel

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.