Muggsopp kan gjøre deg syk og er et tegn på at noe er galt i hjemmet ditt. Tømrer Simon Olsen har rådene som stopper soppen.

Vi kjenner til over 100 000 arter muggsopp. Soppsporene er rundt oss hele tiden, også ute i frisk luft og i «friske» bygninger. Men hvis du blir utsatt for store mengder muggsopp over tid, kan det være skadelig for helsen.

– Vi mennesker har forskjellig toleransegrense for muggsopp. Men jo oftere og mer vi blir eksponert for den, jo raskere nås grensen, forklarer tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.

Hoste, piping i brystet og forverring av astma og bronkitt er vanlige plager. Hodepine, konsentrasjonsvansker og unormal tretthet kan være andre symptomer på soppangrep.

Les også: Er du sikret mot disse krypene?

Hvorfor vokser muggsoppen?

Ett av tre norske hjem har muggsopp, ifølge Folkehelseinstituttet. Disse boligene tilbyr altså soppen det den trenger for å vokse: fuktighet, varme og «mat», det vil si organisk materiale.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Fuktighet: I Norge har vi fuktig klima med store temperatursvingninger og våte perioder over tid. Dette kan bidra til høy luftfuktighet innendørs. I tillegg tilfører vi mye fuktighet selv fordi vi dusjer, vasker, tørker klær og puster.

– I tillegg viser deg seg ofte at muggsopp kommer på grunn av noe mer alvorlig: en vannlekkasje som følge av utette rør eller svake punkter i konstruksjonen, sier Simon.

Les også: Unngå skade på badet

Varme: Muggsopp trives der det er godt og varmt – akkurat som oss mennesker.

Mat: I norske boliger kan muggsoppen kose seg med treverk, sponplater og pappkartongen på gipsplater. Og selv om muggen i teorien ikke vokser på uorganisk materiale (for eksempel mur og «døde» byggeplater), kan den leve godt av støv og partikler som fester seg på overflaten.

– I tillegg har vi mye innbo som er laget av organisk materiale. Klassikeren er pappesker som står lagret inntil yttervegger, som igjen kondenserer. Da får soppen servert både næring og fuktighet på sølvfat, forklarer Simon.

Les også: Ta rotta på skadedyrene

Hvordan finne muggsopp?

I jakten på muggsoppen er nesen et viktig våpen. Lukt er vanskelig å beskrive, men i muggsoppens tilfelle snakker vi om en kjelleraktig, rå duft som ikke bør forekomme i innredede kjellere eller rom over bakkeplan.

– Bad og kjøkken er spesielt utsatt på grunn av høy luftfuktighet. Hvis membranen på badet ikke er i orden, er rommet i seg selv en kilde til mugg og råte. I tillegg har slike rom ofte flust med skjulte vann- og avløpsrør. Skader på disse gir grobunn for sopp, sier Simon.

Hvis du nyser unormalt mye eller klør i halsen, eller har mye vondt i hodet og føler deg slapp, kan det være tegn på at inneklimaet ikke er som det bør være.

– Soppen kan også ses med det blotte øye i form av små brune eller svarte prikker. Hvis den får vokse fritt over tid, kan den utvikle seg til store mørke skjolder, sier Simon.

Les også: Derfor bør du vaske huset

Hvordan unngå muggsopp?

Det viktigste er å sørge for god ventilasjon i hele huset inkludert kaldloft og krypkjeller. På bad og vaskerom bør du ha en vifte som går hele tiden eller er utstyrt med fuktsensor.

Noen velger å stenge luftelukene i boligen sin helt for å holde på varmen. Det er en dårlig idé, fordi det hindrer fuktighet i å slippe ut (i tillegg til at man ikke får skiftet ut inneluften).

– Jeg har faktisk totalsanert to leiligheter hvor beboerne skulle spare strøm ved å stoppe all form for ventilasjon. I tillegg hengte de opp våte klær til tørk inne, forteller Simon.

Jevnlig rengjøring er smart. Husk vegger – også bak kjøleskap og lignende. Vær oppmerksom på at store møbler som er plassert helt inntil veggen kan føre til at det oppstår kondens. Det kan også skje i stappfulle klesskap.

Les også: Stadig flere barn rammes av allergi

Hvordan bli kvitt muggsopp?

Muggsopp som har satt seg på overflater kan vaskes bort med klor. Men da må du være sikker på at det dreier seg om et overfladisk angrep, og at du blir kvitt alt. Deretter må du finne årsaken til styggedommen. Er rommet dårlig ventilert? Er det dårlig drenert rundt huset, eller trekkes fukt opp fra grunnen? Eller kan det være ting du ikke ser som skaper grobunn for soppen?

– Hvis du ikke finner en «naturlig» forklaring, er det best å kontakte spesialister som har kunnskapen og verktøyet som trengs, er Simons råd.

Mugg som har fått etablere seg i en konstruksjon eller materiale, må fjernes mekanisk. I slike tilfeller vil ikke vask eller kjemikalier kunne hindre at muggen fortsetter å spre giftige stoffer, selv om kjemikaliene tar livet av muggen.

Les også: Oppussing om våren gir mindre heksesot

Har du riktig husforsikring?

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.