Er det lenge siden du undersøkte tilstanden på hytta? En enkel sjekk hver vår kan forhindre potensielt kostbare skader. Her er tømrer Simon Olsens tips om hva du skal se etter.

Noen skader er lette å se, andre utvikler seg i det skjulte gjennom flere år, ifølge tømreren.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

– Sjekker du hytta i alle fall én gang i året, kan du oppdage skader før de blir store, og spare deg selv for både bekymringer og potensielt store kostnader, sier Simon.

Han påpeker at våren er et godt tidspunkt for den årlige sjekken. Da avdekkes gjerne skader som har skjult seg under is og snø gjennom vinteren.

– Men du behøver ikke være håndverker eller spesielt «handy» for å ta en grunnleggende tilstandssjekk, som hjelper deg med å forebygge og oppdage skader, sier han, og trekker frem seks ting du bør være særlig oppmerksom på.

Les også: Hold varmen oppe, men strømregninga nede

1. Se etter vannskjolder langs tak og vegger inni hytta

Sjekk ekstra nøye der rør eller piper går gjennom tak og vegger. Sjekk også rundt vinduene. Vannskjolder tyder på at det har vært en lekkasje som har tørket ut. Oppdager du dette, undersøk først hvor vannet kan ha kommet inn, og sjekk deretter om du kan gjøre en permanent utbedring av skaden selv. Må du vente på fagfolk, kan du tette åpningen midlertidig med fugemasse eller presenning.

2. Kikk opp på taket fra bakkeplan

Kanskje har en vinterstorm revet av litt takpapp eller noen takstein? Er det skader for over 8 000 kroner (lovpålagt egenandel for storm/naturskade), bør du melde ifra til forsikringsselskapet. Hvis det er skader for mindre enn dette beløpet, kan du legge på plass takstein eller tilkalle fagfolk som kan tette taket. Bruk gjerne fugemasse som midlertidig tetting om du har takpapp.

Les også: Derfor bør du måke taket

3. Ligger det lort fra mus eller rotter på gulvet eller i kjøkkenskapene?

Det er ikke uvanlig med sporadisk besøk av små firbeinte turister. Du kan forebygge dette ved å tette innganger, vaske nøye og ikke etterlate deg mat i hytta når du drar hjem.

4. Har du innlagt vann, sjekk om du hører susing i rørene når du legger øret inntil

Hvis det suser i rørene når vannet er skrudd på og rørene er fylt med vann, kan det være en lekkasje. Hører du susing uten å se hvor det lekker, og uten at det brukes vann, bør du straks skru av vannet og tilkalle rørlegger.

5. Henger det store istapper fra takrennene og taket?

Det kan bety at det er for lite isolasjon og/eller for lite lufting, noe som kan føre til lekkasje. Hvis hytta er bygget for å stå varm hele året, må du sørge for at det er nok isolasjon (minimum 20 cm i taket), at fuktsperren/plasten under isolasjonen er uten hull og sprekker, og at det er minimum 5 cm luftemulighet mellom hver taksperre. Er du usikker, bør du tilkalle en tømrer. Hvis hytta er bygget for å kunne stå kald (ikke har innlagt strøm eller vann), holder det å ta bort isen mens du er på hytta og før du reiser.

Les også: Slik gjør du taket klart for høstens ruskevær

6. Snø og is som tynger konstruksjonen

Det legger seg minst like mye snø på verandaer og terrasser som på taket (opptil flere hundre kilo per kvadratmeter). Men uteplassene er som regel ikke konstruert for å tåle like mye vekt som taket. Virker verandaen/terrassen skjev eller nedbøyd? Da bør du nok måke den oftere og/eller sette opp flere søyler under verandaen for å støtte opp bjelkelaget. Men husk å måke bort snø før du går under en sviktende veranda.

Sjekk pris på hytteforsikring