Stivhet og smerter i nakke og skuldre rammer syv av ti personer én eller flere ganger i løpet av livet. Hele 30-50 % av den voksne befolkningen opplever nakkesmerter i løpet av ett år. Mange oppgir at disse plagene helt eller delvis skyldes arbeidet.

Fysioterapeut Ivar Sundsbø viser en god sittestilling.

Skal man redusere sannsynligheten for å oppleve jobbrelaterte smerter i nakken og skuldrene, er det viktig med en riktig sittestilling, særlig om man jobber mye foran PC.

– Det aller viktigste er å variere arbeidsstillingen. Generelt kan man si at din neste arbeidsstilling er den beste, sier fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige, Ivar Sundsbø.

Aller best er det om man har mulighet til å arbeide stående med jevne mellomrom. Hvis dette er praktisk utfordrende så bør man ta seg korte avspennings- og bevegelsespauser, der man gjennomfører noen få, enkle øvelser for å normalisere spenningsnivået i muskulaturen.

Les også: Fire øvelser for å forebygge ryggsmerter

– Gjør det til en vane å ta noen minutters pause fra arbeidet for å gjøre noen av disse øvelsene, gjerne et par ganger om dagen. Du bør også holde deg i bevegelse så mye du kan, for eksempel ved å velge trappene i stedet for heisen, anbefaler Sundsbø.

Han gir deg 4 øvelser som kan forebygge og redusere nakke- og skuldersmerter:

1. Tøye bakside nakke

Plasser begge hendene på hodet og trekk det forsiktig frem og ned mot brystet. Når du kjenner at det strekker i nakken så holder du stillingen i 15–20 sekunder. Gjenta dette 2-3 ganger til du kjenner at musklene slapper av.

2. Sidebøy

Plasser den ene hånden på hodet og la den henge ned mot skulderen. Deretter dreier du hodet litt mot denne skulderen og trekker det forsiktig ned mot brystet slik at det strekker seg i nakken på motsatt side. Sørg for å senke motsatt skulder. Hold 15–20 sekunder. Gjenta øvelsen på den andre siden, og gjør dette 2-3 ganger til du kjenner at musklene slapper av.

Les også: Fysioterapi som forebygging

3. Tøye brystmuskulaturen

Stå inntil en vegg, søyle eller lignende. Strekk den ene armen bak deg og press fingrene/hånden inn mot veggen. Vri overkroppen mot den andre siden til du kjenner at det tar. Hold i 15-20 sekunder og gjenta øvelsen på den andre siden. Gjenta 2-3 ganger.

4. Styrke muskulaturen mellom skulderbladene

Ha en lett knekk i knærne, overkroppen fremoverlent og svakt bøyde albuer, med armene hengende ned mot gulvet. Løft armene ut til siden og forsøk samtidig å presse skulderbladene sammen. Hold denne posisjonen i 2-3 sekunder før du senker armene kontrollert tilbake til utgangsstillingen. Gjenta øvelsen 6-8 ganger.

Les også: Få mest mulig ut av hverdagsaktiviteten

Varier øvelsene

Disse øvelsene er et fornuftig utgangspunkt for å forebygge, og eventuelt redusere, smerter i nakken og skuldrene. Men husk at det også kan være lurt å variere øvelsene når man har gjort disse en stund.

– Hvis du er usikker på hvilke øvelser som er mest hensiktsmessig å gjøre for deg, kan det være lurt å kontakte en behandler som kan hjelpe deg med dette, avslutter Sundsbø.

Les også: Nær halvparten av norske pasienters helseplager er jobbrelaterte

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.