Når du bestiller reise får du gjerne spørsmål om du ønsker en ekstra avbestillingsforsikring. Men er det egentlig nødvendig hvis man allerede har en reiseforsikring? Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler gir råd.

De aller fleste reiser forløper uten problemer. Men uforutsette ting kan skje. Kanskje blir du eller noen i familien akutt syk. Kanskje får du en alvorlig vannlekkasje i boligen like før avreise. Slike ting kan føre til at den planlagte ferien må avlyses eller utsettes. Hva skjer da med pengene du allerede har betalt for reisen?

Reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige.

– Med en avbestillingsforsikring vil du ikke tape økonomisk hvis du ikke kan reise. De fleste flyselskaper og turoperatører tilbyr en slik forsikring når du kjøper billetter. Vi mener imidlertid at du trygt kan takke nei til dette hvis du allerede har en helårs reiseforsikring, sier Lene.

Reiselivseksperten sier imidlertid at noen selskaper riktignok tilbyr avbestillingsforsikring som kan benyttes «uten grunn», og at dette er noe en vanlig reiseforsikring ikke dekker.

– Til gjengjeld er prisen på en slik avbestillingsforsikring gjerne ganske høy. Men det er selvsagt opp til hver enkelt å vurdere om det er verdt prisen, sier hun.

Les også: Dette bør du tenke på når du bestiller reise på nett

Forbrukerrådet gir deg informasjon om rettighetene dine når du reiser, og hvordan du klager hvis uhellet er ute.

Les mer om rettighetene dine

Hva dekker reiseforsikringen?

Når man først er kommet seg av gårde, er det viktig å kunne føle seg trygg. En god reiseforsikring gjelder blant annet hvis du blir syk, utsatt for en ulykke eller opplever tyveri.

Mange kredittkort inkluderer reiseforsikring hvis man betaler minst halvparten av reisen med kortet. En slik forsikring kan fungere fint, særlig på forhåndsbetalt pakkereise, mener Lene. Hun løfter likevel frem en helårs reiseforsikring som et bedre valg.

– Da er du dekket ikke bare på den konkrete reisen, men i hverdagen – fra du går ut døren til du er hjemme igjen. Du og tingene dine er sikret på helgeturer, jobbreiser og på late ettermiddager i parken, sier eksperten.

Hun viser til at det av og til er krevende å sørge for at minst halvparten av reisen blir betalt med det aktuelle kredittkortet.

– Særlig på bilferie, hvor man må passe på å dra kortet på minst femti prosent av fergene, bensin­stasjonene, overnattings­stedene osv. Her er det duket for tvil om når forsikringen i kreditt­kortet inntrer og opphører. En vanlig reise­forsikring gjelder hele veien, punktum, slår Lene fast.

Lene legger til at det er lurt å være obs på et det kan være aldersbegrensninger i en del av disse forsikringene og at man bør sjekke hvilke summer forsikringen har under de ulike dekningene.

– Det er kjedelig å måtte avbestille en reise og så finner man ut at man bare har dekning for halvparten av hva man har betalt, sier hun.

En helårs reiseforsikring kan kjøpes individuelt eller for hele familien. Det siste koster bare litt mer i året. Den dekker deg, ektefelle/samboer og barn inntil første hovedforfall etter fylte 20 år – enten de er felles, «dine» eller «mine».

Les også: Er du syk, og skal ut å reise? Pass opp for økonomisk smell!

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se forsikringene dine

– laste ned reisekort

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Sjekk varigheten

Reiseforsikringen gjelder på reiser av en viss varighet. I Gjensidige kan du være borte fra hjemmet i ti uker om gangen. Skal du på en lengre reise enn dette, er det viktig å utvide reiseforsikringen. Dette må gjøres før du drar.

Lene forteller at mange nordmenn får problemer når de trenger hjelp etter at reiseforsikringen har gått ut.

– Blir du syk i utlandet og er uten forsikring, risikerer du å måtte betale store summer for behandling og/eller hjemtransport, advarer hun.

Les også: Disse sykdommene får vi på ferie

Helsetrygdkort

I andre EØS-land og i Sveits har du lik rett til behandling ved offentlige sykehus som landets egne innbyggere. Et europeisk helsetrygdkort dokumenterer denne retten.

Reiseforsikring gjelder også uten dette kortet, men det blir enklere å få behandling om du har det med på reisen. I de nordiske landene er kortet ikke påkrevd, sier Lene.

Hun opplyser om at det er noen begrensninger man bør være klar over.

Les også: Husk dette kortet på Europa-reisen

– Vær obs på at helsetrygdkortet ikke nødvendigvis dekker ambulanse til sykehuset. Det dekker heller ikke tilkalling av pårørende ved alvorlig sykdom/skade, eller forlenget opphold på feriestedet eller ny hjemreise dersom den planlagte hjemreisen ikke kan gå som normalt, sier Lene.

Les også: Skyhøyt skadenivå i Spania om sommeren

Det må ikke alltid skje noe alvorlig for at hjemreiseplanene må endres.

– Noe så elementært som vannkopper sørger hvert år for at flere barnefamilier må forlenge ferieoppholdet sitt fordi flyselskapene nekter dem å fly inntil vannkoppene har tørket inn og en lege kan bekrefte at den smittsomme fasen er over, sier Lene.

Sjekk om du har riktig reiseforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.