GPS-utstyr for flere hundre tusen kroner har den siste tiden blitt stjålet fra arbeidsmaskiner i Østfold. Byggefirmaer, bønder og privatpersoner er blant de rammede.

Forsikringsselskapet Gjensidige har den siste tiden mottatt meldinger fra flere kunder i Østfold som har blitt frastjålet GPS-utstyr for arbeidsmaskiner. Tyveribandens herjinger har rammet alt fra byggefirmaer til bønder og privatpersoner.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige Pål Rune Eklo sier det er viktig å være på vakt, også andre steder i landet.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

– Akkurat nå er det Østfold som har blitt rammet, men dette kan skje også andre steder, sier Eklo, og legger til:

Les også: Du går rundt med flere hundre tusen i lommen

– Dette virker som godt organiserte tyverier der flere GPS-styringer i samme område blir stjålet i løpet av et kort tidsrom.

Ber folk være på vakt

Eklo forteller at når det oppdages tyveri ett sted, bør alarmen gå også i nærliggende områder.

– Ofte er det omreisende bander som står bak slike tyverier. De raider område for område, beveger seg raskt, og tar med utstyret ut av landet i løpet av kort tid. Noe av tyvgodset finner vi igjen, men en god del blir dessverre borte for godt, sier Eklo.

Kommunikasjonssjefen peker på at GPS-utstyr har blitt et særlig utsatt for tyveri blant omreisende bander de siste par årene.

– Det er enklere å stjele og omsette deler enn hele kjøretøy. Dette gjør «dele-tyveri» lukrativt. Det er store verdier som forsvinner, ikke bare fra landbruket, men også fra bygg og annleggsbransjen og privatpersoner, sier Eklo.

Les også: Flere bønder rammes av datakriminalitet

Viktig med riktig forsikring

GPS er en kostbar, men i mange tilfeller nyttig, investering i anleggsbransjen og i landbruket. Eklo oppfordrer folk til å sjekke at de har dekning for tyveriene på sin forsikring.

– Når du rammes av dette er det viktig at du har korrekt forsikring for å begrense ditt økonomiske tap. Ikke vent med å sjekke dette med ditt forsikringsselskap. Vær sikker på at det er tatt høyde for ekstrautstyret på arbeidsmaskinforsikringen din, sier Eklo.

Han oppfordrer til at utstyret plukkes av og lagres trygt om natten eller når arbeidsmaskinen ikke er i bruk, hvis det er mulig.

– Hvis mange arbeidsmaskiner parkeres på samme sted kan overvåkning, vakthold eller alarmer hindre at tyvene velger å stjele fra akkurat de maskinene, sier Eklo.

I tillegg til de store verdiene, kan det også forsvinne store mengder informasjon som er lagret i GPS-utstyret. Dette er data som det tar mye tid og arbeid å legge inn, ifølge Eklo.

– For Gjensidige er utstyret som er oppført i kjøpskontrakten som fastmontert ekstrautstyr på arbeidsmaskinen inkludert i forsikringen, forutsatt at du har tyveridekning. Har du derimot ettermontert dette utstyret, eller at det brukes på flere maskiner, bør du ta kontakt med for å sikre at du har dette utstyret forsikret, råder Eklo.

Les også: Håndverkere ekstra utsatt: – Innbrudd i arbeidsbiler er et stort problem

Eklos fem råd for tyverisikring:

1. Vær oppmerksom på mistenkelig aktivitet i området. Tyvene gjør seg ofte kjent før de velger hvor de skal slå til.

2. Følg med i media og snakk med naboer hvis det har vært tyveri i nærheten.

3. Politiet varsler av og til om tyveriraid på sine Facebooksider og Twitterkontoer.

4. Gjør det vanskelig for tyvene. En traktor som er etterlatt ubevoktet på jordet er enklere å stjele fra enn en som står hjemme på gården.

5. Er det mulig – fjern utstyr fra maskinen når den ikke er i bruk.

Les mer om arbeidsmaskinforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.