Hvert år glemmes stadig flere, og dyrere, ting igjen på flyplassene og ombord i flyene. Dette bør du gjøre for å unngå tap og tyveri på vei hjem fra ferien.

Reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige

I sommermånedene juli og august meldes det inn 85 prosent flere saker som gjelder tap eller skade på reisegods enn resten av året, viser tall fra Gjensidige.

Det er i sikkerhetskontrollen det glemmes mest, men mange forlater også flyet uten å sjekke lommen på flysetet foran seg. Det er imidlertid ikke bare luftelementet som påvirker hukommelsen; ved vannet skjer det samme.

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se forsikringene dine

– laste ned reisekort

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

– Veldig mange glemmer at de har mobilen i badeshortsen når de hopper uti sjøen. Vi har også fått inn saker der bikinitoppen var tenkt som et lurt oppbevaringssted for mobiltelefonen – helt til de la på svøm og glemte å ta den ut, forteller reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Hasler.

Se opp for lange fingre

I tillegg til egne glipp i ferien, er sommeren høysesong for lommetyveri. Dette gjelder særlig steder der mange mennesker samles, som på stranda og ved hotellbassenget.

– Unngå å la ting stå ubevoktet når du tar deg en dukkert, råder reiselivseksperten.

Hun legger til at tyvene stadig blir sleipere, og at det er vanskelig å helgardere seg.

– I juni i fjor fikk vi skademelding fra ei dame som ble frastjålet mobilen sin – mens den lå i BH’en hun hadde på seg, forteller Lene, og trekker frem syv tips som kan sikre deg mot store tap i ferien:

Les også: Dette bør du tenke på når du bestiller reise på nett

1. Få med deg alt

Se en ekstra gang under setet, ta en siste titt i hattehyllen og sjekk lommen på flysetet før du forlater plassen din. Hvis dere er flere som reiser sammen, så avtal på forhånd hvem av dere som har ansvaret for å ta et siste overblikk. Glemmer du likevel igjen noe, ta en telefon til hittegodskontoret. Det er utrolig mye som aldri blir hentet.

Les også: Når bagasjen ikke kommer

2. Hold deg våken på flyplassen

Det er ikke unormalt å ta seg en lur underveis på reisen, og sovende turister er ikke et sjeldent syn på flyplasser verden over. Det kan imidlertid koste deg dyrt dersom tingene dine forsvinner mens du har reist til drømmeland – forsikringsselskapet krever nemlig at reisegods/eiendeler skal være forsvarlig sikret mot tyveri, hvis ikke kan erstatningskravet minke drastisk.

Les også: Dette har du krav på ved forsinkelser

3. Følg med på tingene dine

Ikke la noe ligge ubevoktet. Er dere flere sammen på stranda, del dere i grupper og la én gruppe bade mens den andre passer på alle tingene dere har med. Er du alene bør du la verdigjenstander være igjen hjemme eller på hotellet. Forsikringsselskapets krav til forsvarlig sikring mot tyveri betyr at du skal ha mulighet for å kunne gripe inn dersom noen forsøker å ta tingene dine.

Les også: Da Tora snudde ryggen til, slo tyven til

4. Sørg for at bager og vesker er lukket

Det er mye vanskeligere å ta ting når man må åpne både knapper og glidelåser først, enn når ting ligger godt synlig og tilgjengelig.

Les også: Unngå innbrudd i bilen i sommer

5. Beskytt mot sand og vann

Oppbevar mobil, nettbrett, kamera og annet elektronisk utstyr i en plastlomme når de ikke brukes. Det er like lurt på stranda, som i båten. Og ikke minst dersom du skal padle i kajakk eller kano.

Les også: Slik sikrer du mobilen i sommer

6. Vær oppmerksom mot distraksjoner

Tyver arbeider ofte i par, hvor en fanger oppmerksomheten din mens en annen forsyner seg av tingene dine.

Les også: Er du syk, og skal ut på reise? Pass opp for økonomisk smell!

7. Sjekk at du er riktig forsikret

Hvor godt du ønsker å forsikre tingene dine, er helt opp til deg. Det viktigste er at du er klar over hva forsikringene dine faktisk dekker. Selv om reiseforsikringen dekker veldig mye, så er du ikke dekket for alt som kan komme til å skje.

Derfor bør du vurdere om du bør ha en egen forsikring på verdifulle gjenstander. En slik forsikring bør også vurderes å ha på ting som du har med deg overalt og som derfor har større sjanse for å komme til skade eller bli borte, som briller, høreapparater og mobiltelefoner.

Les mer om reiseforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.