Mange opplever at tyver tar seg inn i bilen deres når de er på ferie. Reiselivsekspert Lene Hasler gir tips om hvordan du kan unngå å få bilen tømt i sommer.

Ikke la verdigjenstander ligge synlig fremme, oppfordrer reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige

I perioden mai til august mottar forsikringsselskapene mange meldinger om innbrudd i bil. De fleste innbruddene skjer i og rundt de store byene, blant annet i Oslo og ved Liseberg utenfor Gøteborg.

Gjensidiges reiselivsekspert Lene Hasler forteller at mange henvendelsene kommer fra kunder som nettopp hadde startet ferien sin, eller som var på vei hjem fra reisen.

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se forsikringene dine

– laste ned reisekort

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

– Noen lar bagasjen ligge igjen i bilen mens de koser seg på tivoli eller andre attraksjoner. Andre har bare én overnatting, og tenker at det ikke er nødvendig å ta bagasjen med seg inn, sier Lene.

Les også: Slik sikrer du bolig mot innbrudd i sommer

Hun understreker at bilen ikke står trygt selv om parkeringsplassen skulle være utstyrt med eget vakthold og overvåkningskameraer.

Husk reiseforsikring

Opplever man innbrudd i bilen, er det stor risiko for at kjøretøyet også får skader. Da er det viktig å ha forsikringen i orden, ifølge Hasler.

– Hvis du har leid bil og blir holdt ansvarlig for skaden, kan det gi en økonomisk smell – hvis du ikke har en god reiseforsikring. Kjører du privatbil, er det forsikringen på bilen som eventuelt dekker skaden, avhengig av hvilke forsikringer du har, sier reiselivseksperten.

Du vil likevel måtte regne med å måtte betale en egenandel til leieselskapet. Denne egenandelen kan være dekket av reiseforsikringen din.

– I Gjensidige dekker Reise Pluss en egenandel på inntil 15 000 kroner per skade, opplyser Lene.

Hun trekker frem fire tips til en innbruddsfri bilferie:

Les også: Dette bør du tenke på når du skal bestille reise

1. Sørg for at ting ikke ligger synlig fremme i bilen

Dette gjelder spesielt verdigjenstander. Legg heller tingene i bagasje- eller hanskerommet når du forlater bilen. Det å dekke til gjenstander med jakker eller tepper for å skjule dem, virker ofte mot sin hensikt.

2. Kjenn etter at dørene er låst, og sjekk at vinduene er lukket

Det hender at folk er så stresset at de glemmer å låse bilen. I tilen har de som begår innbrudd har mange metoder, for eksempel at de distraherer folk for å få dem til å glemme å låse.

3. Unngå fornøyelsesparken første eller siste dag i ferien med fullpakket bil

Tyvene er først og fremst interessert i biler med mye reisegods. Hvis du pakker ut av bilen før besøket i fornøyelsesparken eller en severdighet, blir risikoen for innbrudd redusert. Har du  likevel mye reisegods i bilen, er det lurt å ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen. Mange steder holder nemlig tyvene utkikk.

4. Ikke la pass og annen reisedokumentasjon ligge i bilen

Det er ekstra kjedelig hvis reisen stopper opp fordi reisedokumentasjon, visum og/eller pass blir stjålet. Mange opplever å måtte bruke flere dager av ferien på å kontakte politi, ambassade, reiseselskap og lignende for å få ordnet nye papirer.

Les mer om reiseforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.