Mange opplever dessverre at uvedkommende tar seg inn i bilen når de er på ferie. Reiselivsekspert Lene Hasler gir deg rådene til hvordan du kan unngå å få bilen tømt i sommer.

Ikke la verdigjenstander ligge synlig fremme, oppfordrer reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige

I perioden mai – august mottar forsikringsselskapene mange meldinger om innbrudd i bil. De fleste innbruddene skjer i og rundt de store byene, blant annet i Oslo og ved Liseberg utenfor Gøteborg.

Hasler forteller at mange av henvendelsene kommer fra kunder som nettopp hadde startet ferien sin, eller som var på vei hjem fra reisen.

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se forsikringene dine

– laste ned reisekort

 

Last ned fra AppStore

Last ned fra Google play

– Noen lar kanskje bagasjen ligge igjen i bilen mens den står parkert, mens de koser seg på tivoli eller andre attraksjoner. Andre har bare én overnatting, og tenker at det ikke er nødvendig å ta bagasjen med seg, sier Lene.

Les også: Slik sikrer du bolig mot innbrudd i sommer

Hun understreker at selv om parkeringsplassene skulle være utstyrt med eget vakthold og overvåkningskameraer, betyr det dessverre ikke at bilen står trygt.

Husk reiseforsikring

Opplever man innbrudd i bilen får man gjerne også skade på kjøretøyet. Da er det viktig å ha forsikringen i orden, ifølge Hasler.

– Dersom du som leietaker selv blir holdt ansvarlig for skaden på leiebilen, kan du fort bli økonomisk skadelidende dersom du ikke har en god reiseforsikring. Kjører du privatbil er det forsikringen på bilen som eventuelt dekker skaden, avhengig av hvilke forsikringer du har, sier reiselivseksperten, og trekker frem fire tips til en innbruddsfri bilferie:

Les også: Dette bør du tenke på når du skal bestille reise

1. Sørg for at ting ikke ligger synlig fremme i bilen

Spesielt gjelder dette for verdigjenstander. Legg heller tingene i bagasje- eller hanskerommet når du forlater bilen. Det å dekke til gjenstander med jakker eller tepper for å skjule dem, virker ofte mot sin hensikt.

2. Kjenn etter at dørene på bilen faktisk er låst, og se etter at alle vinduer er lukket

De som begår innbrudd har mange ulike metoder for å ta seg inn. Enkelte ganger er folk så stresset når de forlater bilen at de rett og slett glemmer å låse bilen selv, mens andre ganger kan det være tyvene bruker distraksjon for å få deg til å glemme det.

3. Ikke ta turen innom fornøyelsesparken første eller siste dag i ferien med fullpakket bil

Det er biler fulle av reisegods som tyvene først og fremst er interesserte i. Hvis man pakker ut av bilen før man oppsøker de stedene man har lyst til å besøke, blir risikoen for innbrudd lavere. Har man likevel mye reisegods i bilen, bør man ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen før man forlater bilen, på mange steder holder nemlig tyvene utkikk.

4. Ikke la pass og annen reisedokumentasjon ligge i bilen

Det er ekstra kjedelig hvis reisen stopper opp fordi reisedokumentasjon, visum og/eller pass blir stjålet. Mange opplever å måtte bruke flere dager av ferien på å kontakte politi, ambassade, reiseselskap og lignende for å få ordnet nye papirer.

Les mer om reiseforsikring