Det finnes mange unnskyldninger for å droppe refleks, men ingen er særlig gode. Her er noen eksempler, samlet av Trygg Trafikk.

Kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk

Hele syv av ti nordmenn svarer at de alltid eller ofte bruker refleks. I virkeligheten er det verre: Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser at kun fire av ti bruker refleks.

De fleste har skuffer og skap fulle av reflekser, og folk vet nok at de bør brukes. Likevel glipper det. Av de som ikke bruker refleks sier hele 66 prosent at de rett og slett glemmer den, og 31 prosent svarer at de ikke tar på seg refleks fordi de har dårlig tid, ifølge Trygg Trafikk.

– Unnskyldninger gjør oss ikke synlige i mørket. Hvis du velger å ikke bruke refleks, velger du også å være usynlig i trafikken – og du risikerer å bli påkjørt. Så enkelt er det, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk og trekker frem et knippe vanlige, men dårlige unnskyldninger for å ikke bruke refleks.

Ti dårlige unnskyldninger

Unnskyldning 1:

– Jeg glemmer det.

Fort gjort, det. Hva med å legge refleksen inn på den mentale huskelappen sammen med nøkler, mobil og lommebok? Et godt råd er gjøre det til en vane å sette refleks på alle ytterjakkene når du uansett pakker bort sommerklær fra gangen for å erstatte dem med vinterklær. I tillegg kan du gjøre det enklere for deg selv ved å ha en samling slapwraps (bøyelige refleksbånd for arm og ben) liggende lett tilgjengelig ved utgangsdøren.

Les også: Ber spøkelsene om å bruke refleks

Unnskyldning 2:

– Jeg har ikke tid til å finne dem frem.

Et godt råd er å hente refleksene frem fra skuffer og kurver før høstmørket for alvor senker seg. Igjen: Sett av tid til å feste reflekser på ytterjakker, og ha en samling slapwraps lett tilgjengelig i yttergangen.

Unnskyldning 3:

– Jeg vet ikke hvor jeg får tak i refleks.

Refleks kan kjøpes i nettbutikker, på apotek, i bokhandlere, barneutstyrsforretninger, sportsbutikker og en rekke andre steder. Mange bedrifter gir dessuten bort reflekser, for eksempel i forbindelse med skolestart og den årlige refleksdagen.

Unnskyldning 4:

– Snoren vikler seg fast i nøklene og sikkerhetsnålen ødelegger klærne.

Du trenger ikke snor. Det finnes mange typer reflekser: Magnetreflekser og reflekser som kan strykes på klærne, slapwraps og refleksbånd som festes rundt armer og ben. I tillegg: refleksvester og klistrereflekser i alle former og farger til jakker, vesker og alt annet utstyr.

Foretrekker du å ha refleksen i lommen, finnes det myke varianter som ikke klirrer og som festes med kulelenke.

Les også: Refleksen kan ha gått ut på dato

Unnskyldning 5:

– Jeg skal bare ut en kort tur.

Kjører du bil, vet du at uhell kan skje når som helst, også på korte turer. Slik er det også når du beveger deg til fots.

Unnskyldning 6:

– Jeg kjører bare bil.

Men du går også til og fra bilen, ut og inn av kjøpesenteret eller andre steder der du gjerne vil bli sett av andre stressa bilister.

Les også: Bruker du billysene riktig?

Unnskyldning 7:

– Det er gatelys der hvor jeg går.

Du trenger likevel refleks. Du er nemlig bare synlig like under gatelykta, og selv da er du ikke veldig synlig. Legg merke til hvor mange «grå skygger» du ser neste gang du kjører bil i byen.

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– se forsikringene dine

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Unnskyldning 8:

– Jeg ser bilen og passer meg.

Et øyeblikks oppmerksomhet på mobilen, butikkvinduet eller reklameplakaten langs veien er nok til at du ikke rekker å flytte deg. Dessuten vet du ikke hva sjåføren ser, eller om han/hun er uoppmerksom på verst tenkelig tidspunkt.

Les også: Distraksjoner bak rattet kan gi fatale konsekvenser

Unnskyldning 9:

– Jeg er voksen, men jeg har sørget for at barna bruker refleks.

Det er kjempefint, barn er mye flinkere til å bruke refleks enn oss voksne. Men har du tenkt på at barn som regel er mindre ute og går langs veien i mørket enn oss voksne?

Husk også at du er et forbilde. Hvis ikke du bruker refleks eller annet sikkerhetsutstyr, vil barna også raskt legge det bort.

Unnskyldning 10:

– Jeg bruker refleksvest og -bånd når jeg jogger.

Fortsett med det. Men risikoen for å bli påkjørt er faktisk mye større når du er på vei til kinoen eller kafeen i den mørke vinterjakka enn på steder hvor de fleste jogger.

Se også: Slik kan ny teknologi påvirke folkehelsen i fremtiden

KNA: – Billig livsforsikring

De fleste av oss er både sjåfører og fotgjengere. Noen jogger langs veien, andre går tur med hunden eller triller barnevogn – mens atter andre sykler, også om vinteren.

Generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA)

– Høst og vinter blir veiene mørkere, glattere, smalere – og farligere. Og i mørk bukse og vinterjakke er du så godt som usynlig hvis du ikke bruker refleks. Det gjelder spesielt i regnvær og/eller tåke, sier tidligere racerfører og generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA), som har mange tusen bilister som medlemmer.

– Som bilist gjør man det man kan for å unngå å kjøre på fotgjengere. Det forutsetter at man kan se dem. Det viser seg at myke trafikanter som blir skadet eller drept i trafikken kun unntaksvis brukte refleks, påpeker Skiaker.

– Refleks må være den billigste livsforsikringen som finnes, legger han til.

Les også: Mørkere kjøreforhold i vente

Farlige bygater

Skiaker opplyser at en opplyst refleks er synlig på 140–400 meters avstand. Er du mørklagt, vil bilføreren oppdage deg først på 25–30 meters avstand. Det kan være for sent. I en slik situasjon har føreren 1–2 nemlig bare sekunder på seg til å reagere. Bruker du refleks, øker tiden bilisten har til rådighet til nærmere 10 sekunder.

Han minner også om at refleks ikke bare hører landeveien til.

– Det finnes mange mørke gater i byene også. Der er trafikkbildet dessuten mindre oversiktlig, og som bilfører må man hele tiden vurdere mange potensielle farer. Det er også lett å bli blendet av lysene fra motgående trafikk, både i byen og på landeveien, fremhever generalsekretæren.

Les også: Lov og rett på fortauet

Sjekk refleksen

Refleks mottar mest lys fra billyktene dersom den er plassert i området mellom kneet og albuen og beveger seg når du løper eller går. Bruker du to reflekser, er du synlig fra begge sider når du krysser veien.

– Refleks er ferskvare. Riper og skraper svekker evnen til å reflektere lys, så det er lurt å erstatte reflekser du har brukt en stund. Refleksvesten blir dårligere ved vask, så den bør også byttes etter en tid, sier Skiaker.

Han forteller at du kan sjekke refleksens tilstand ved å rette en lommelykt mot den i et mørkt rom. I tillegg kan du forsikre deg om at refleksen er godkjent. Det gjelder nemlig ikke alle reflekser på markedet.

– En godkjent refleks skal være merket CE EN 13356, informerer Skiaker.

Se også: Dette kan bli fremtidens biler

Krav til lys og refleks på sykkel:

  • Sykkelen skal ha rød refleks bak
  • På begge sidene av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Dersom sykkelen har klikkpedaler uten plass til refleks, skal det dette være montert på pedalarmene.
  • Refleksene skal være av godkjent type.
  • Ved sykling i mørke eller skumring skal det være en lykt med gult eller hvitt lys foran på sykkelen. Bak skal sykkelen ha lykt med rødt eller rødt blinkende lys. Dette gjelder ved sykling på «alminnelig beferdet» vei eller område. Dette omfatter fortau, gang- og sykkelveier. Lyktene skal være festet på sykkelen.
  • Sykkellyktene skal kunne ses tydelig på 300 meters avstand. En lykt med blinkende lys skal blinke minst 120 ganger per minutt. Lykten foran skal gi tilstrekkelig lys uten å virke blendende.

Kilde: KNA

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.